Sitemap - Young Professionals

Young Professional       

Opgebrand terwijl je nog maar net begonnen bent aan je volwassen leven. Dat klinkt als een tegenstelling, maar voor 100.000 nederlanders onder de 35 jaar is het de spijkerharde realiiteit, becijferde het CBS. Het is voor het eerst dat juist jonge werknemers al zo vroeg geconfronteerd worden met een burn-out. Voorheen kwam burn-out hoofdzakelijk voor in de leeftijdscategorie 40-55 of bij werknemers met jonge kinderen. De impact van een burn-out op jonge leeftijd is ingrijpend en toch neemt niet iedereen het probleem niet altijd serieus. Hoe komt het dat tegenwoordig juist deze jonge, energieke doelgroep last heeft van stress en burn-out klachten? Thijs Launspach, zelf ook millenial, psycholoog, schrijver en trainer, legt tijdens een college aan de Universiteit van Nederland de vinger op de zere plek.

Bron: YouTube Universiteit van Nederland

Met ambitie is niets mis

Tijden veranderen en feiten veranderen mee. In de media lees je berichten dat deze generatie te veel keuze heeft, de behoefte heeft om eeuwig perfect te zijn op alle fronten, te veel wilt en is opgegroeid met het idee dat ze alles kunnen bereiken, als ze maar hun best doen. Zeker als Young Professional ben je vaak ambitieus en wil je er alles uithalen wat erin zit. Met ambitie is niets mis. Alleen, wat gebeurt er wanneer je de lat voor jezelf zo hoog legt dat andere zaken ten koste gaan van je ambities? Hoe hoger jij de lat voor jezelf legt, hoe hoger je de druk voor jezelf opvoert.  Druk die je niet alleen in je baan oplegt, maar ook op andere gebeiden zoals je sociale leven kan op den duur tegen je gaan werken. In veel gevallen leidt het tot ongezonde stress.  Vaak kun je in een vroegtijdig stadium de signalen wel opmerken. Denk aan slecht slapen, chronische vermoeidheid, bang om te falen, veel piekeren, vergeetachtigheid, prikkelbaar en gespannen zijn. Wie deze signalen maar lang genoeg negeert en in hetzelfde tempo doorholt, raakt uieindelijk opgebrand, ofwel: burned out. 

Een actieve aanpak

Goed omgaan met stress is van essentieel belang om gezond en met plezier te leven en te werken. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, om er zo lang mogelijk profijt van te hebben. Om stress- en burn-out te behandelen en te voorkomen, is een actieve aanpak nodig.  

Lees verder